Home / Zwanger / Zwangerschapsverlof

Zwangerschapsverlof

Vanaf 6 tot 4 weken voor de uitgerekende datum, heb je recht op zwangerschapsverlof. Het totale verlof (bevallingsverlof en zwangerschapsverlof) duurt minimaal 16 weken. Het zwangerschapsverlof is de periode van 6 tot 4 weken voor de dag van bevallen en het bevallingsverlof is minimaal 10 weken vanaf de dag na geboorte. Als je baby te vroeg wordt geboren, dan mag je de dagen die je minder dan 6 weken aan zwangerschapsverlof hebt gehad bij je bevallingsverlof optellen.

Stel dat je 6 weken voor de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof gaat en je baby wordt een week te vroeg geboren, dan heb je 5 weken zwangerschapsverlof gehad. De 2 verloren weken tel je op bij je bevallingsverlof die dan 11 weken wordt. Totaal is je verlofperiode dan weer 16 weken.

Als je baby te laat ter wereld komt, hoef je niets te verrekenen. Stel: je gaat 6 weken voor de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof en je baby wordt 2 weken te laat geboren. Je hebt dan 8 weken zwangerschapsverlof gehad en de 10 weken bevallingsverlof blijven staan. Totaal is je verlofperiode dan 18 weken.

Op de verlofperiode is een uitbreiding mogelijk als je baby bijvoorbeeld in het ziekenhuis heeft moeten verblijven. In dat geval kan je verlofperiode worden verlengd, zodat je als moeder toch je kindje thuis kunt verzorgen voor een periode van enkele weken. Deze uitbreiding is mogelijk gemaakt na 1 januari 2015.

Zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen

Ook als zelfstandig ondernemer heb je recht op zwangerschapsverlof. In deze situatie krijg je als ondernemer een uitkering van tenminste 16 weken. De uitkering heet de zelfstandig en zwanger regeling, oftewel, ZeZ. Om in aanmerking te komen moet je voldoen aan 1 van onderstaande voorwaarden.

  1. Je bent zelfstandig ondernemer met of zonder personeel.
  2. Je bent een zelfstandig beroepsbeoefenaar. Huisarts, artiest of freelancer.
  3. Je bent meewerkend echtgenote of partner.

Tevens moet je voldoen aan de urennorm voor zelfstandigen. Als je het kalenderjaar voorafgaand aan je zwangerschapsuitkering tenminste 1225 uur hebt besteed aan je werk als zelfstandige, ontvang je de maximale uitkering. Deze maximale uitkering staat gelijk aan het minimum loon.

Heb je in het kalenderjaar voorafgaand aan je zwangerschapsuitkering minder dan 1225 uur als zelfstandige gewerkt, dan is de zwangerschapsuitkering lager. De hoogte van de zwangerschapsuitkering is dan afhankelijk van je winst in dat jaar.

Ingangsdatum Zwangerschapsuitkering zelfstandigen

De periode dat je een zwangerschapsuitkering ontvangt is minimaal 16 weken. De uitkering gaat in 6 tot 4 weken voor de uitgerekende datum en gaat door tot 10 weken na je bevalling. Het aanvragen van de zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen moet uiterlijk 2 weken voor de gewenste ingangsdatum. Aanvragen gaat via het UWV. Bij de aanvraag moet een zwangerschapsverklaring van de huisarts of verloskundige meegestuurd worden. Het UWV kan vragen om kopieën van belastingaanslagen.

Bekijk ook

Pretecho

Tijdens je zwangerschap wordt er vanuit de medische zorg gemiddeld twee keer een echo gemaakt …