Home / Zwanger / Zwanger worden

Zwanger worden

We weten allemaal hoe kindjes gemaakt worden. Tenminste, de basis kennen we. In werkelijkheid is het een bijzonder complex en wonderlijk systeem dat van timing aan elkaar hangt. Iedereen die weleens zwanger heeft willen worden, is hier inmiddels achter gekomen.

zwanger wordenVruchtbaar
Een mogelijke zwangerschap begint bij het moment van vruchtbaarheid. Bij vrouwen is dit slechts zes uur tot maximaal een halve dag per menstruatiecyclus. Als het eitje in deze vruchtbare periode niet wordt bevrucht, verschrompelt het en wordt het  samen met het aangemaakte baarmoederslijmvlies uitgestoten: dit is je menstruatie. Gemiddeld genomen duurt een menstruatiecyclus 28 dagen en vindt er 14 dagen na de eerste dag van je laatste menstruatie een eisprong (de ovulatie) plaats. Alleen op het moment dat het rijpe eitje uit je eierstokken is losgekomen en in de eileider klaarligt, kun je bevrucht worden. In tegenstelling tot het eitje, zijn zaadcellen veel langer actief. Sperma kan in het vrouwelijke lichaam wel 72 uur tot 7 dagen blijven leven, hoewel de kwaliteit in de loop der tijd wel afneemt. De meeste kans op een zwangerschap heb je dus als je vóór je ovulatie gemeenschap hebt gehad. Van de ongeveer 400 miljoen zaadcellen die bij de ejaculatie op weg zijn gegaan naar je eileiders, zullen er een paar honderd de tocht van 18 cm overleefd hebben en klaar liggen om je eitje te bevruchten.

eisprong slijmEisprong berekenen
Het tijdstip van je ovulatie is onder normale omstandigheden dus de sleutel tot een succesvolle bevruchting. Maar wanneer is je ovulatie dan? Zoals gezegd, duurt het vanaf de eerste dag van je menstruatie gemiddeld 14 dagen voordat je ovuleert. Een gemiddelde cyclus duurt 28 dagen, maar meestal verloopt die onregelmatig. Als je zwanger wilt worden, kun je daarom het beste een aantal maanden lang de duur van je cyclus in je agenda bijhouden, om in te schatten wanneer jouw ovulatie zou moeten plaatsvinden. Dan kun je ook bepaalde symptomen leren herkennen. Zo kunnen sommige vrouwen de eisprong voelen: een scherpe, stekende menstruatie-achtige pijn onder in de buik, ter hoogte van de linker of rechter eileider die uit kan stralen naar de rug. Soms gaat het gepaard met een lichte bloeding. Ook aan de afscheiding kun je zien of je ovuleert. Naarmate de eisprong nadert, verandert de kleur en structuur van het cervixslijm (baarmoederslijm). Het wordt doorzichtig en rekbaar. Daarnaast neemt je lichaamstemperatuur toe en vaak ook je zin in sex.

Temperatuur bijhouden
Bereken het moment van je eisprong door elke dag, rond dezelfde tijd, je temperatuur op te nemen. Het liefst voordat de dag begint, dus als je lichaam nog in rust is. Alleen dan is de meting betrouwbaar. Noteer vanaf de eerste dag van je menstruatie tot de volgende keer dat je ongesteld wordt, dagelijks je temperatuur. Als het goed is ontstaat er een curve met in het midden een lichte temperatuursdaling gevolgd door een lichte stijging. Op het moment van je ovulatie zakt je temperatuur namelijk een beetje. Na 12 tot 24 uur stijgt deze met 0,2 tot 0,5 graad. Deze stijging vindt dus plaats ná de eisprong – je bent meestal al niet meer vruchtbaar. De temperatuurmethode in combinatie met het controleren van het cervixslijm geven samen wél het juiste tijdsframe. Zodra het slijm doorzichtig en rekbaar wordt, nadert het moment van de eisprong. Neemt vlak daarna ook je lichaamstemperatuur toe, dan heb je vrijwel zeker je eisprong gehad. Binnen deze twee momenten ben je vruchtbaar. Indien je de voorgaande dagen gemeenschap hebt gehad, is de kans vrij groot dat een spermacel het eitje heeft kunnen bevruchten. Een temperatuurcurve geeft ten slotte inzicht in je cyclus en kan van grote hulp zijn wanneer het niet lukt om zwanger te worden en je de hulp inroept van de arts.

Ovulatietest
Nog meer zekerheid biedt een ovulatietest. Deze zijn te koop bij de drogist en testen je urine op een verhoogde concentratie van het luteïniserend hormoon (LH). Op dat moment volgt de eisprong tussen de 24 en 48 uur.

Bekijk ook

Pretecho

Tijdens je zwangerschap wordt er vanuit de medische zorg gemiddeld twee keer een echo gemaakt …