Zelf doen!

Je kindje wordt groot. En peuters willen al heel graag heel groot zijn. Het liefst laten ze de hele tijd zien wat ze allemaal al kunnen, onder het motto van: ‘Zelf doen!’ Heel leuk en knap, maar je hebt er emmers geduld voor nodig. Toch is het belangrijk het ‘zelf doen’ te stimuleren. En dat kan ook door hem zélf te laten kiezen: uit welke beker wil hij drinken, wil hij pindakaas of vlokken op brood en wil hij boekje lezen of tekenen? Houd de keuze simpel. Het geeft je peuter een trots gevoel dat zijn mening ertoe doet.

Zelfstandig worden

Je peuter voelt zich al groot en wordt steeds zelfstandiger. Toch heeft hij zijn papa of mama toch graag in de buurt. Dan voelt hij zich veilig en durft hij op ontdekkingstocht te gaan. Voor jou is het soms moeilijk om hem zijn gang te laten gaan en zie je overal gevaar. Maar een kind zal niet snel iets aangaan wat hij nog niet durft of kan. Blijf op de achtergrond alert, maar laat hem wel zoveel mogelijk zelf ontdekken. Leer je peuter ook zo snel mogelijk dat hij altijd vertelt waar hij heen gaat, ook al is dat even bij de buren in de tuin. Leer hem ook dat hij niet met vreemde mensen mee mag gaan. Een goed idee is om samen een ‘wachtwoord’ af te spreken, bijvoorbeeld ‘Monstertruck’. Vertel het wachtwoord aan de mensen met wie hij mee mag. Leer je kind altijd eerst naar het wachtwoord te vragen, voordat hij met iemand mee mag.

Zelf spelen en samen ontdekken

Je kind is oud genoeg om zelfstandig te spelen. Geef het goede voorbeeld en ga zelf iets doen terwijl je zegt: ‘Mama gaat nu zelf lezen, en jij gaat even zelf spelen.’ Het is goed voor de fantasie en creativiteit als je kind zijn eigen spel verzint. Misschien kun je hem even op gang helpen, maar je zult zien dat hij al snel in zijn spel is verdiept. Naast vaker zelf spelen, is het ook goed om samen meer op pad te gaan om hem nieuwe dingen te laten ontdekken. Naar het park, het zwembad, een bos of speeltuin, maar ook naar een treinstation, boerderij of vliegveld vinden peuters vaak geweldig. Ga ook eens samen met het openbaar vervoer – waarschijnlijk een geweldig avontuur voor je kind!

Zelfvertrouwen

Van zelf successen behalen, krijgt je peuter zelfvertrouwen. Vooral als je hem daarin bevestigd met een complimentje, kus of knuffel. Ook kleine dingen die goed gaan verdienen een complimentje! Hoe meer zelfvertrouwen, hoe meer je peuter zelf zal proberen. Ten slotte: betrek je kind zoveel mogelijk bij alles wat je doet. Laat zien hoe je eten kookt of een band plakt. Laat je kind nieuwe taakjes proberen. En gaat het een keer niet goed, dan probeert hij het (met een beetje hulp) nog een keer. Want van proberen kun je leren!