Home / Actueel / Woonproject studenten en senioren krijgt internationale aandacht

Woonproject studenten en senioren krijgt internationale aandacht

Het woonproject van Zorgcentrum Humanitas in Deventer, waarbij zes studenten in het verzorgingstehuis wonen, kwam begin april onder Amerikaanse aandacht door de zender PBS. De studenten hebben gratis huisvesting, maar moeten daarvoor diverse klusjes doen en aandacht schenken aan de ongeveer 160 ouderen in het huis. En er geldt de gouden regel: bezorg de oudere huisgenoten geen overlast.

Gratis kamer en gezelligheid

De zes studenten die er inmiddels wonen verrichten 30 uur werk in de maand. ‘En dat bevalt prima’, zegt Onno Selbach, student SPH. ‘Ik heb eindelijk een schone douche en keuken, er is altijd iemand om mee te kletsen, en de ouderen zijn super dankbaar.  Ik vind het contact met de ouderen erg leuk en het bespaart me ongeveer 300 euro huurkosten voor een studentenkamer in de maand. Dat is mooi meegenomen.’

Sociaal welzijn

Met de komst van de studenten is volgens Anita Brouwer van Humanitas Deventer een tekort aan aandacht voor veel ouderen verholpen. De jongeren maken onder meer een praatje, verzorgen de broodmaaltijd en zijn bij de bingo actief. ‘We hebben op deze manier heel bewust het welzijn van de oudere bewoners willen verhogen’, aldus Brouwer. ‘En we merken dat we in die opzet geslaagd zijn’. Bovendien gelden tegenwoordig strengere eisen om tot een verzorgingshuis te worden toegelaten, waardoor er kostbare leegstand is. Die kamers worden nu toch bewoond.

In de Amerikaanse pers

Onlangs kreeg dit project internationale aandacht van de Amerikaanse zender PBS. Daarin werd Gea Sijpkes van Humanitas geciteerd: “The students bring the outside world in, there is lots of warmth in the contact.” PBS benadrukt in het bericht dat isolatie en eenzaamheid de grootste problemen zijn van ouderen in de huidige samenleving. Dergelijke initiatieven bieden hiervoor een mooie oplossing. Soortgelijke projecten zijn er ook in vele andere steden, waaronder Barcelona, Lyon, Cleveland en in Nederland heeft het Humanitas initiatief navolging gekregen in  o.a. Amsterdam, Nijmegen en Arnhem.

Bekijk ook

Hoe vertel je jonge kinderen over slecht nieuws als aanslagen?

De laatste tijd krijgen we erg veel slecht nieuws te horen: de oorlog in Syrië …