vrijdag, 24 november 2017
Home / Zwanger / Wat doen verloskundigen?

Wat doen verloskundigen?

Een verloskundige is zeer belangrijk voor vrouwen tijdens de zwangerschap. Als verloskundige begeleid je vrouwen voor- tijdens en na de bevalling. Je bent verantwoordelijk voor de gezondheid van het kind en van de moeder. Verloskundigen moeten kunnen zien als er complicaties ontstaan en ervoor zorgen dat de zwangere vrouw bij en medisch specialist terechtkomt. De meeste verloskundigen werken als zelfstandige of in een praktijk of ziekenhuis. Als zwangere vrouw kom je een aantal keer per maand op bezoek bij de verloskundige, dit hangt af van in welke fase je van de zwangerschap zit.

Op bezoek bij de verloskundige

Zwangere vrouwen komen dus meerdere keren per maand op bezoek bij de verloskundige. In de eerste fase van de zwangerschap is het iets minder dan in de laatste fase. Bij een controle bij de verloskundige worden bepaalde dingen onderzocht, er wordt bijvoorbeeld geluisterd naar het hartje van de baby, er wordt bloed- en urineonderzoek gedaan en de bloeddruk wordt opgemeten. Er wordt ook regelmatig aan de buik gevoeld om te kijken of de baby goed groeit en of hij op de juiste manier in de buik ligt. De verloskundige kan alle vragen beantwoorden over de zwangerschap. Ze kan voorlichting geven over gezonde voeding, lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap en advies. Deze verloskundigenpraktijk biedt optimale zorg voor- tijdens en na de bevalling.

Zwangerschapskwaaltjes

Tijdens de zwangerschap kunnen natuurlijk erg veel complicaties ontstaan. Het beste zou zijn als de zwangerschap zonder kwaaltjes voor de vrouw kan verlopen, maar helaas is dit niet altijd het geval. Enkele veel voorkomende kwaaltjes zijn misselijkheid, rugpijn en ontstekingen. Tijdens de bevalling moeten de verloskundigen goed letten op de houding van de zwangere vrouw. Door te wisselen van positie zouden de weeën minder hard kunnen aankomen. Een gynaecoloog moet altijd stand-by staan om acute complicaties tijdens de bevalling op te lossen. Na de bevalling moeten verloskundigen kijken of de baarmoeder goed herstelt.

Bekijk ook

Tattoo tijdens zwangerschap

Tattoo tijdens zwangerschap?

Het laten zetten van een tattoo tijdens je zwangerschap is om meerdere redenen een bijzonder …