vrijdag, 24 november 2017
Home / Actueel / Tablets in de ouderenzorg

Tablets in de ouderenzorg

Het gebruik van tablets en apps is allang niet meer voorbehouden aan de jongste generaties en beperkt zich zeker niet tot fun en games. Het mooie is aan tablets is dat ze zeer intuïtief werken –  vrijwel iedereen snapt hoe het werkt – en er met apps allerlei slimme oplossingen gemaakt kunnen worden, ook binnen de zorg.

Zelfredzaamheid

Zelfredzaamheid: het is het toverwoord van de regering. Met de invoering van de WMO in 2015 ligt de zorgplicht nu bij gemeenten en worden ouderen gestimuleerd zolang mogelijk thuis te wonen met ondersteuning van mantelzorgers. De overheid is daarbij van mening dat e-health dé oplossing is om zorg op afstand te kunnen verlenen, waardoor zorgkosten worden beperkt. Dat de tablet hierin een belangrijke rol speelt, wordt steeds meer duidelijk. Dat blijkt ook uit de slimme oplossingen die speciaal zijn ontwikkeld om ouderen hulp en zorg te bieden en mantelzorgers te ondersteunen.

Compaan

Zo werd de Compaan, de tablet speciaal voor ouderen, vorig jaar op de markt gebracht. De Compaan is een tablet geschikt voor mensen zonder enige computerervaring. Degelijk vormgegeven met duidelijke knoppen en simpele bediening. Met het Compaanportaal kan de gebruiker bijvoorbeeld op eenvoudige wijze, in een gesloten omgeving, beeldbellen met iedereen ter wereld. Ook bevat de Compaan handige functionaliteiten als spelletjes die de mentale vitaliteit op peil houden, een gebruiksvriendelijk mailprogramma en een agenda, een medicijnalert en een communicatieprogramma voor mantelzorgers.

Dementia-app

Twee broers van wie de moeder met Alzheimer werd gediagnosticeerd, ontwikkelden de Dementia-app. Deze app ondersteunt thuiswonende dementiepatiënten en ontzorgt hun omgeving. In feite is de app een interactief levenspad, waarop mantelzorgers dierbare foto’s en muziek kunnen zetten. Uit onderzoek is gebleken dat dementiepatiënten zich alles van vroeger kunnen herinneren en dat die herinneringen aan vroeger hen een vertrouwd gevoel en een positieve impuls geven. Daarnaast bevat de app functionaliteiten als beeldbellen, geheugenspellen, een op afstand beheerbaar dagelijkse agenda mét alarmmelding en logboek. Het informatieplatform geeft de mantelzorger actuele adviezen over praktische zaken als wet- en regelgeving, bankzaken bij senioren, pensioenen, PGB’s en volmachten & testamenten, voeding, persoonlijke hulp en mantelzorg ondersteuning.

Alzheimer

Een dergelijke ondersteuning komt als geroepen wanneer je naar de verontrustende cijfers omtrent Alzheimer kijkt. Jaarlijks krijgen 20.000 mensen de diagnose dementie. In totaal zijn er 260.000 mensen met deze hersenziekte. 70% wordt (in eerste instantie) door mantelzorgers verzorgd. Dat zijn 500.000 mantelzorgers in Nederland. In 2050 zullen dat er 820.000 zijn! En aangezien de overheid inzet op zelfredzaamheid, is elke vorm van ondersteuning in dit zware proces een verlichting voor deze grote groep mantelzorgers.

Bekijk ook

baarmoederhalskankerprik

Baarmoederhalskankerprik ook voor jongens

Bron:ad Ook jongens hebben baat bij de bekende baarmoederhalskankerprik voor meisjes. Die kan onder meer …