Home / Peuter / Ontwikkeling van je peuter / Sociale ontwikkeling

Sociale ontwikkeling

Samen spelen, samen delen… Het is een mantra voor elke ouder. Want samen spelen en samen delen is best moeilijk, vooral als je nog maar drie bent!

Sociaal worden

Door samen te spelen, leert je kind allerlei sociale vaardigheden: delen, op zijn beurt wachten, rekening houden met anderen, conflicten oplossen en natuurlijk om heel veel lol met een ander te hebben. Vaak gaat dat echter niet zonder slag of stoot. Verwacht niet dat hij zich meteen voorbeeldig gedraagt op de peuterspeelzaal of wanneer een vriendje komt spelen. Zeker als hij enig kind is, zal het behoorlijk wennen zijn voor je kind om rekening te houden met anderen. Maak je maar geen zorgen als een speelpartij ontaardt in ruzie. Ook daar leren ze van. Bovendien kunnen peuters en kleuters het ene moment elkaar in de haren vliegen, en het andere moment gebroederlijk een toren bouwen.

Vriendjes maken

Het ene kind stapt onbekommerd op elk kind af, de ander is bang voor afwijzing. Zo kun je helpen om je verlegen peuter vriendjes te laten maken:

 • Geef het goede voorbeeld. Opvoeden is vooral voorleven: als jij (ogenschijnlijk) makkelijk contact legt, zal je peuter begrijpen dat het niet eng is en je voorbeeld volgen. Ook jouw eigen sociale gedrag, zoals vragen hoe het met mensen gaat en vriendschappen onderhouden, is voor je kind een belangrijke leidraad.
 • Lees samen een boekje over vriendschap en vriendjes maken.
 • Geef je peuter een ‘pick-up line’. Gewoon iets simpels als: ‘Hoi, ik ben Sam’, om te gebruiken wanneer hij op een kindje afstapt. Zo is het contact meteen gelegd.
 • Zoek plekken op waar veel kinderen spelen. Buiten de peuterspeelzaal of de crèche, ga naar een speeltuintje of zwembad waar je peuter andere kinderen kan leren kennen.
 • Nodig kinderen uit om bij je thuis te komen spelen. Vindt je peuter dat nog te eng, spreek dan af op een neutrale plek of bel eens aan om samen een ijsje te kopen. Van daaruit wordt je peuter steeds vrijer.
 • Voel aan wat je kind wel en niet prettig vindt. Gaat hij graag op in de groep of zoekt hij één op één contact? Wil hij meerdere vriendjes of maar één? Dring hem geen moeilijke situaties op.

Samen delen

Oei, samen spelen is best moeilijk als je ook alles moet delen… En het lijkt wel alsof kinderen altijd tegelijk met hetzelfde speelgoed willen spelen! Je kunt je peuter helpen met leren delen door de volgende tips:

 • Delen hoort erbij. Daarom worden thuis bijvoorbeeld de taakjes verdeeld – je peuter helpt mee met opruimen – net als de aandacht – iedereen mag aan tafel ongestoord zijn verhaal vertellen – en het eten. Laat je peuter een hapje van jouw broodje proeven en de kans is groot dat je kind zijn broodje ook aan jou aanbiedt.
 • Komt er een kindje spelen? Leg dan de knuffels of het speelgoed waar je peuter erg aan gehecht is, even weg. Je kunt niet verwachten dat hij die gaat delen en je voorkomt een hoop drama.
 • Grijp in als het fout gaat, maar deel ook complimentjes uit ook als het goed gaat.
 • Wacht af met reageren. Pakt een kindje speelgoed van een ander af, dan hoeft het niet meteen fout te gaan. Ook kunnen ze al vaak onderling veel oplossen.
 • Komt er toch gehuil, laat dan merken dat het niet leuk is om speelgoed af te pakken en biedt een vervangende activiteit aan.
 • Ruzie maken mag, maar slaan, bijten, krabben etc. mag nooit. Haal ze uit elkaar en zeg: ‘Je mag niet slaan! Dat doet pijn!’