Home / Actueel / ‘Overheid moet zorgen voor jaar lang zwangerschapsverlof’

‘Overheid moet zorgen voor jaar lang zwangerschapsverlof’

De overheid moet het mogelijk maken dat ouders na de geboorte van hun baby een jaar lang verlof kunnen nemen. Daarvoor pleit de Nijmeegse hoogleraar Carolina de Weerth zaterdag 25 april in de Volkskrant.

Continu stress op de crèche

Baby’s zijn in hun eerste levensjaar het beste af bij hun ouders en niet op de crèche, aldus De Weerth. Op de kinderopvang hebben baby’s een ‘onafgebroken hoog stressniveau’, wat volgens haar onwenselijk is voor de ontwikkeling van het jonge kind. Daarbij zijn volgens haar crèches ‘kwalitatief vaak slecht’.

Terugverdiend

De kosten van het jaar verlof worden op lange termijn dubbel en dwars terugverdiend, meent De Weerth. ‘Gedragsproblemen, ziektes, criminaliteit, burn-outs, depressies; hoeveel kun je daarvan voorkomen als het stresssysteem van jonge kinderen zo sterk mogelijk wordt gemaakt door optimale zorg in het eerste jaar?’

Reacties

Deze controversiële uitspraken hebben gezorgd voor een stortvloed aan reacties op Facebook, nieuwswebsites en verschillende fora. De ene moeder is juist blij dat ze na 12 weken weer aan het werk kan, anderen wijzen op het feit in Noorwegen bijvoorbeeld een verlof van 8 maanden heel normaal is. Er zijn ook mensen die ervan uit gaan dat moeders dan de één na de andere baby op de wereld zullen zetten… Veelgehoord is ‘neem je een kind, dan neem je zelf de verantwoordelijkheid.’ Wil je thuis blijven, dan zul je dat dus zelf (en met je partner) moeten regelen en stoppen met werken, want hier hoeft de maatschappij niet voor op te draaien.

Wij denken: de stelling van De Weerth behoeft wellicht enige nuance, maar is in elk geval het onderzoeken waard, zeker als er verbanden gelegd kunnen worden met problemen van de moeder (burn-out) en in de ontwikkeling van kinderen.

Bekijk ook

Angstige vader zorgt voor angstig kind

Kinderen nemen angstgevoelens van vaders serieuzer dan die van moeders. Dit blijkt althans uit het …