Home / Actueel / ‘Oudere werknemers moeten minder werken’

‘Oudere werknemers moeten minder werken’

bron: ANP
Oudere werknemers een stapje terug laten doen is één van de manieren om mensen langer gezond te laten doorwerken, zegt de voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ), Pauline Meurs, dinsdag in een interview met Het Financieele Dagblad. ”We moeten af van het idee dat een carrière altijd in een rechte lijn omhoog dient te lopen”,

Zogeheten demotie is een beladen onderwerp. Binnen de politiek en bij vakbonden bestaan er meerdere meningen over. ”Maar bekeken vanuit het perspectief van iemands levensloop is het niet alleen maar negatief. Waarom zou je niet aan het eind van je loopbaan langzaam af gaan bouwen in plaats van in een keer van alles naar niks te gaan?”, vindt Meurs.

Drukke fases

Ze pleit er in de krant voor dat meer rekening wordt gehouden met verschillende drukke fases in iemands leven. ”De ene oudere werknemer is gebaat bij meer vrije dagen, maar een ander kon die dagen misschien veel beter op een eerder moment gebruiken. Bijvoorbeeld toen hij of zij aan het zorgen was voor een zieke ouder of een kind. Flexibilisering is noodzakelijk.” De RVZ brengt dinsdag een advies uit aan het kabinet over langer doorwerken en de gezondheid.

Loopbaan afstemmen op levensloop

Ons lijkt dit een logische gedachte. Juist wanneer je persoonlijke leven het meeste aandacht vraagt (zorg voor je gezin én voor je ouders), wordt je geacht het hardst te werken. Zelfredzaamheid is het sleutelwoord van ons kabinet. Door flexibiliteit tijdens de loopbaan te bieden, afgestemd op de levensloop, zou de regering ons daadwerkelijk een kans bieden om dit op een gezonde manier te kunnen volbrengen.

Bekijk ook

Angstige vader zorgt voor angstig kind

Kinderen nemen angstgevoelens van vaders serieuzer dan die van moeders. Dit blijkt althans uit het …