Home / Actueel / Onze kinderen eten niet gezond genoeg

Onze kinderen eten niet gezond genoeg

Zo blijkt uit cijfers van het CBS. Maar drie op de tien kinderen in de basisschoolleeftijd eet voldoende groente en fruit. Bij de groep daarboven, twaalf- tot zestienjarigen, voldoet slechts 14 procent aan de richtlijn.

Niet alleen kinderen eten ongezond, ook hun ouders eten te weinig groente, fruit en vis. Slechts een kwart van de Nederlandse bevolking haalt de richtlijnen voor gezonde voeding. Dat concluderen het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een onderzoek dat donderdag 23 april is verschenen.

Gezond eten

Kinderen tot en met acht jaar moeten volgens de norm gezonde voeding dagelijks anderhalf stuks fruit eten. Voor iedereen ouder dan negen jaar geldt twee stuks fruit. Iets wat maar weinig kinderen blijken te halen.

Bij ruim een kwart van de Nederlandse bevolking staat dagelijks voldoende groente op tafel. Hierbij is geen verschil tussen mannen en vrouwen. Het advies voor kinderen van 4-8 jaar is om dagelijks 100 gram groente te eten. Voor zowel 9-13-jarigen als 71-plussers wordt 150 gram aanbevolen en voor 14-70-jarigen is 200 gram groente de norm.

De norm om zeker twee keer per week vis te eten, waarvan minimaal een keer vette vis zoals zalm, haring of makreel, leeft slechts 14 procent van de bevolking na.

Vooral jongeren lijken weinig te hebben met gezond eten. Naarmate mensen ouder worden neemt ook de consumptie van gezonder voedsel toe, concludeert het CBS.

Bekijk ook

Hoe vertel je jonge kinderen over slecht nieuws als aanslagen?

De laatste tijd krijgen we erg veel slecht nieuws te horen: de oorlog in Syrië …