Home / Dementie / GPS in schoenzool voor dwalende dementerenden

GPS in schoenzool voor dwalende dementerenden

Dementie drukt een enorme stempel op de levens van patiënten en hun naaste omgeving. In Nederland hebben 260.000 mensen deze hersenziekte en dat aantal neemt met 20.000 nieuwe diagnoses per jaar explosief toe. Het grootste deel van mensen die lijden aan dementie (70%) woont thuis en wordt door mantelzorgers verzorgd. Vaak is dat een enorme last.

Weglopen of verdwalen

Eén van de grootste problemen waar mantelzorgers mee te maken krijgen, is dat de patiënt wegloopt of verdwaalt. Weglopen komt vaak voor uit onmacht of angst, waarna men zelf de weg naar huis niet meer terug kan vinden. Hier is een praktische oplossing voor gevonden: een GPS ingebouwd in een inlegzool. Er bestonden al langer GPS apparaten, maar die moesten los worden aangebracht: om de hals of in kleding. Vaak werden die apparaten vergeten of afgedaan. Met een GPS ingebouwd in de schoenzool is dat probleem verholpen. De mensen zelf merken er niks van en zullen het niet verwijderen.

Binnen en buiten

Met een track en trace systeem dat op de smartphone, tablet of computer kan worden gebruikt, kunnen de mantelzorgers of verzorgers zien waar de persoon zich bevindt. Ook komt er deze maand (april 2015) een aanvulling op dit systeem voor binnenshuis gebruik. Hiermee wordt via bluetooth een sms of e-mail verstuurd wanneer iemand een bepaalde ruimte verlaat.

De Amerikaanse uitvinding wordt in Nederland en België op de markt gebracht door het bedrijf Tracktraceshop.

Bekijk ook

Apps voor personen met dementie

Wij schreven al eerder over hoe tablets effectief gebruikt kunnen worden in de ouderenzorg. Ze …