Home / Actueel / ‘Kinderen inenten of geen kinderbijslag’

‘Kinderen inenten of geen kinderbijslag’

Lang niet alle ouders laten hun kinderen inenten tegen ziektes als polio, difterie en rode hond. In Nederland biedt het RIVM het vaccinatieprogramma aan alle ouders aan, maar het is een keuze en geen verplichting. In Australië wil premier Abbott nu de terugloop van het aantal vaccinaties keihard aanpakken. Zijn stelling: geen vaccinatie, dan geen kinderbijslag.

Abbott vindt het onverteerbaar dat kinderen ziektes oplopen omdat ouders met gewetensbezwaren hun kinderen niet laten inenten. De conservatieve premier wil niet alleen de kinderbijslag, maar ook andere familietoeslagen schrappen. Per kind kan het bedrag oplopen tot 15.000 Australische dollar. Dat is meer dan 10.000 euro.

In Australië is 97 procent van de kinderen ingeënt, maar het aantal kinderen dat niet gevaccineerd wordt groeit. Er zijn in Australië nu 39.000 kinderen onder de 7 jaar die niet zijn ingeënt, bericht de krant The Sydney Morning Herald.

Als er medische gronden zijn, is Abbott bereid een uitzondering te maken. Ouders met godsdienstige bezwaren worden in principe ook gekort. Alleen als de regering een formeel bezwaar van de leiding van bijvoorbeeld een kerk gegrond heeft verklaard, wordt de kinderbijslag nog uitbetaald.

Het Australische parlement moet nog wel instemmen met de plannen van Abbott.

Zelf kritisch tegenover inenten bij kinderen? Lees er meer over op de website van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP)

Bekijk ook

Hoe vertel je jonge kinderen over slecht nieuws als aanslagen?

De laatste tijd krijgen we erg veel slecht nieuws te horen: de oorlog in Syrië …