Home / Actueel / Hooikoorts

Hooikoorts

De lente is aangebroken, de dagen lengen, het weer wordt warmer, en… de pollen zijn weer in de lucht. Hooikoorts is voor veel mensen een enorme pretbederver tijdens de zonnige seizoenen. Wat kun je eraan doen om toch zoveel mogelijk van deze mooie dagen te genieten?

Ontstaan en symptomen

Niezen, rode tranende ogen, jeuk in de neus en ogen, loopneus, prikkelhoest, zelfs kortademigheid… Hooikoorts heeft veel nare kenmerken. Patiënten willen hun ‘neus er wel af slaan’, zo irritant is het constant jeukende gevoel. Oorzaak: pollen van bomen, planten en grassen die loskomen en rondzweven. Bij 15 tot 20% van de Nederlanders levert dit een allergische reactie op. Bij deze mensen komt op dat moment de stof histamine vrij. Hierdoor ontstaat een hooikoortsaanval waarbij de slijmvliezen geïrriteerd raken.

Hooikoorts kan een grote invloed hebben op het leven. Mensen kunnen enorm in hun bewegingsvrijheid worden beperkt tijdens het pollenseizoen. De nachtrust kan verstoord worden en overdag kost alles veel meer moeite. Je wordt prikkelbaar en dat kan je sociale leven ernstig verstoren. Bovendien kan een hooikoortsaanval je ook echt ‘uitschakelen’. Dan blijf je toch liever binnen, terwijl anderen van het mooie weer genieten.

Tips om met hooikoorts om te gaan

 • Een zonnebril beschermt de ogen tegen rondzwevend stuifmeel.
 • In de ogen wrijven maakt de jeuk en het tranen alleen maar erger. Pollen kunnen bovendien via je handen in je ogen terechtkomen.
 • Een nat washandje op je ogen of oogdruppels helpt de jeuk of irritatie tegen te gaan.
 • Bij zonnig, droog weer is de verspreiding van pollen het grootst. Neerslag vermindert de hoeveelheid pollen in de lucht.
 • Plan je bezigheden naast de weersvoorspelling ook aan de hand van een hooikoortsverwachting, zoals op weeronline.nl
 • Probeer erachter te komen voor welke pollen je allergisch bent. Zo kom je er ook achter wanneer die gaan stuiven en op de hooikoortskaart kun je gericht zoeken op ‘jouw’ type pollen
 • Probeer je slaapkamer zoveel mogelijk pollenvrij te houden door de volgende maatregelen te nemen:
  – Was en borstel je haar regelmatig, vooral voor het slapengaan
  – Als je in aanraking bent geweest met pollen, doe dan je kleren gelijk in de was
  – Neem voor het slapen een douche
  – Probeer je slaapkamer pollenvrij te houden door regelmatig te stofzuigen, ramen selectief te openen  (waar geen wind op staat) en beddengoed regelmatig te wassen
 • Ventileer en lucht met beleid. Houdt ramen tijdens het hooikoortsseizoen zoveel mogelijk dicht te houden. Wil je toch graag de ramen open, zet dan alleen ramen open waar de wind niet op staat, in de vroege ochtend, late avond of na een regenbui, wanneer de pollenconcentratie op zijn laagst is. Of zet er antipollen horren tegen. Let er ook op in de auto, via open ramen en ventilatiesystemen kunnen pollen gemakkelijk binnenkomen.
 • Prikkelende stoffen kunnen klachten verergeren. Denk aan: haarlak, ammoniak, verflucht, uitlaatgassen, tabaksrook etc.
 • Zet geen bomen of planten in de tuin waar je allergisch voor bent.

Middelen tegen hooikoorts

Loop niet te lang door met hooikoortsklachten. Zoals gezegd kan het je leven ernstig verstoren. Ga ermee naar de huisarts. Hij kan medicijnen voorschrijven die de klachten verminderen. Dat kan zijn door antihistaminica: deze blokkeren de werking van histamine. Of met cromonen: deze verstevigen de mestcellen (de ontstekingscellen in het slijmvlies) waardoor er minder histamine in je lichaam vrijkomt.

Er zijn ook vrij verkrijgbare middelen bij de drogist en apotheek beschikbaar die de symptomen van hooikoorts behandelen. Bijvoorbeeld oogdruppels of neusspray om de jeuk in de ogen of verstopte neus te verlichten. Soms is een combinatie van middelen nodig. Bepreek de juiste behandeling met arts, drogisterij of apotheker.

Bekijk ook

Hoe vertel je jonge kinderen over slecht nieuws als aanslagen?

De laatste tijd krijgen we erg veel slecht nieuws te horen: de oorlog in Syrië …