Home / Actueel / Hoe vertel je jonge kinderen over slecht nieuws als aanslagen?

Hoe vertel je jonge kinderen over slecht nieuws als aanslagen?

De laatste tijd krijgen we erg veel slecht nieuws te horen: de oorlog in Syrië en terroristische aanslagen beheersen het journaal. Het kan niet anders of onze kinderen pikken dit op. Maar wat ze meekrijgen, begrijpen ze vaak maar half. Daarom is het belangrijk om met je kind over het nieuws te praten, zonder hem angstig te maken. Word je kind wel ongerust, dan geeft Het Jeugdjournaal op haar website een aantal goede tips. Zo leert je kind met slecht nieuws omgaan en bepaalde zaken relativeren.

Wat kan je doen als je ongerust bent over iets dat je gehoord hebt in het nieuws?

– Onthoud dat dingen die in het nieuws komen, vaak dingen zijn die zelden of nooit gebeuren. Daarom is het nieuws.

– Bedenk je dat nieuwsprogramma’s vaak alleen journalisten en cameramensen naar een bepaalde plek sturen. Je ziet er dus veel van op tv. Je kan daardoor denken dat het overal zo is, terwijl er ook heel veel plekken in de wereld zijn waar niks gebeurt.

– Praat over vervelende dingen in het nieuws, thuis of met je vrienden. Of laat een reactie achter op onze site. Als je de andere berichten leest dan zie je dat er meer mensen zijn die geschrokken zijn van het nieuws. Je bent vaak niet de enige.

– Ook kan je met je leraar of lerares praten over nare dingen in het nieuws. Misschien kan je voorstellen om het in een kringgesprek met de klas over het nieuws te hebben. Er over praten met meer mensen, zorgt ervoor dat je het nieuws beter begrijpt.

Wat moet je doen als je nachtmerries hebt of moeite met slapen omdat je iets naars hebt gehoord in het nieuws?

– Zeg thuis dat je nare dromen hebt; tegen je vader of moeder of iemand anders die je verzorgt of vertrouwt.

– Probeer te vertellen waar je nachtmerries over gaan. Ook kan je proberen je nachtmerrie te tekenen. Op deze manier word je minder bang voor je enge dromen.

– Neem iets mee naar bed waar je een veilig gevoel van krijgt, zoals een knuffel. Je hoeft je er niet voor te schamen, zelfs volwassenen slapen soms nog met een knuffel.

– Probeer een balans te vinden in het nieuws dat je ziet en leest. Heb je nare dingen in het nieuws gezien, kijk dan ook naar een leuke film. Als je een naar bericht in de krant hebt gelezen, lees dan een vrolijk verhaal voordat je naar bed gaat.

– Als je echt last hebt van het nieuws omdat je er veel aan moet denken, kijk dan wat minder naar het nieuws. Of zet de tv gewoon uit en ga wat anders doen.

Bekijk ook

Baarmoederhalskankerprik ook voor jongens

Bron:ad Ook jongens hebben baat bij de bekende baarmoederhalskankerprik voor meisjes. Die kan onder meer …