Home / Actueel / Geen verband tussen vaccinatie en autisme

Geen verband tussen vaccinatie en autisme

Al jarenlang leggen bezorgde ouders een link tussen vaccinatie (met name het BMR-vaccin) en het ontstaan van autisme of een autisme-spectrum-stoornis. Echter een verband is nooit aangetoond. Dat bleek in 2014 nog uit het tot dan toe grootste meta-onderzoek. Nu is er een nieuw onderzoek dat het bestaan van een verband afwijst.

Broers en zussen

Er is in Amerika grootschalig onderzoek gedaan naar de boertjes en zusjes van kinderen met een vorm autisme. Veel ouders van een kind met autisme, besloten namelijk vaak uit voorzorg hun volgende kind niet te vaccineren. Nu blijkt dat het aantal kinderen dat autisme kreeg en al een broer of zus heeft met autisme en die niet gevaccineerd zijn met het BMR-vaccin, even groot is als het aantal kinderen die ook een broer of zus met autisme hebben en wél een vaccinatie kregen.

In het onderzoek werd geleid door de Lewin Group  werden 95.000 kinderen gevolgd die een oudere broer of zus hebben met een vorm van autisme. Het onderzoek wijst niet uit wat nu wel de oorzaak is voor het ontwikkelen van autisme. De resultaten zijn gepubliceerd in the American Journal of the American Medical Association

 

Bekijk ook

kinderen en slecht nieuws

Hoe vertel je jonge kinderen over slecht nieuws als aanslagen?

De laatste tijd krijgen we erg veel slecht nieuws te horen: de oorlog in Syrië …