Home / Actueel / ‘Falende opvoeding oorzaak verdubbeling kosten gezondheidszorg’

‘Falende opvoeding oorzaak verdubbeling kosten gezondheidszorg’

jan derksenDe kosten van de geestelijke gezondheidszorg zijn de afgelopen tien jaar verdubbeld van drie naar zes miljard euro, omdat jongeren in hun opvoeding te weinig hebben geleerd om met frustraties om te gaan. Dat stelt hoogleraar klinische psychologie Jan Derksen, verbonden aan de Radbouduniversiteit en narcisme-expert, in het televisieprogramma ZEMBLA.

Achterbankgeneratie

Volgens Derksen heeft vooral de zogenoemde “achterbankgeneratie” een verhoogd risico op angststoornissen en depressies. ‘Dat zijn de kinderen die op de achterbank van onze auto naar school en pianoles worden gereden. Ze worden letterlijk uit de wind gehouden, door hun ouders de hemel in geprezen en leren niet met frustraties omgaan. Als deze kinderen als jongeren in de echte wereld terechtkomen, hebben ze geen eelt op de ziel,’ aldus de hoogleraar.

ADHD

Derksen vindt dat bijvoorbeeld ADHD een opvoedprobleem is dat niet in de GGZ thuishoort. ‘Kinderen met een druk temperament ontwikkelen ADHD als de ouders niet streng zijn, geen structuur aanbrengen en geen grenzen stellen. En als ze dan zo’n etiket krijgen, kunnen ouders hun handen ervan aftrekken.’ Hij omschrijft deze ontwikkeling uitgebreider in zijn boek “Iedereen een psychische aandoening”, dat 29 april is gepubliceerd.

Opvoedverdwazing

Voor de moderne ouder zelf valt het ook niet mee, zo blijkt uit ZEMBLA. Ouders zitten met de handen in het haar omdat ze niet meer weten hoe ze in deze tijd van overvloed, ontzuiling en anti-autoritair gedrag, iets van hun kind gedaan kunnen krijgen. Historisch pedagoog en journaliste Mirjam Schöttelndreier spreekt van opvoedverdwazing. ‘Ik zie vragende ouders veranderen in smekende ouders.’

Bekijk hier de aflevering van ZEMBLA

 

Bekijk ook

Angstige vader zorgt voor angstig kind

Kinderen nemen angstgevoelens van vaders serieuzer dan die van moeders. Dit blijkt althans uit het …