Home / Actueel / Buitenspelen

Buitenspelen

Vroeger gingen we als het even kon buitenspelen. Ons zoontje van vijf is ook een fervent buitenspeler. Gelukkig wonen we zo dat hij onbezorgd naar buiten kan, zolang hij maar in ons ‘rondje’ blijft. Ik vraag me weleens af wat ze allemaal uitspoken als ze buitenspelen (belletje lellen…). Volgens mij is het maar goed dat je niet alles te zien of te horen krijgt. Eén ding is zeker: er is niks mooiers dan als kind het gevoel te hebben met je vriendjes de wereld te ontdekken!

Gezond

En dat is heel gezond. Buitenspelen maakt kinderen sociaal sterker. Kinderen leren zonder toezicht met elkaar om te gaan, nieuwe spellen te verzinnen en het spel in goede banen te leiden. Ze leren grenzen verleggen en zich ontwikkelen tot een zelfstandig individu. Daarnaast is het natuurlijk erg goed voor de lichaamsbeweging. Kinderen blijven beter op gewicht en hun motoriek wordt ontwikkeld. Helaas hebben we wel te kampen met steeds minder buitenspeelruimte. Ook blijken veel kinderen een ‘natuurtekort’ te hebben: er is nu eenmaal minder groen om ons heen en uitstapjes naar de natuur zijn vaak kort en erg georganiseerd. Hutten bouwen in het bos, kikkervisjes vangen in de sloot of in bomen klimmen: het is eerder uitzondering dan regel. En dat komt soms niet alleen door het tekort aan natuur, maar ook doordat ouders meer toezicht willen houden op hun kinderen.

Spelen

Gelukkig is er ook veel hetzelfde gebleven. Net als vroeger, wordt er door de jeugd van nu naar hartenlust gefietst, gerolschaatst, geskelterd en gevoetbald. Onze woonwijken zijn voorzien van veel mooie en uitdagende speeltuintjes en in de meeste achtertuinen is er wel een trampoline, schommel of zandbak te vinden. En ook zonder speelmateriaal weten kinderen zich op creatieve manieren te vermaken. Zonder toezicht van ouders met alle ruimte om zich te ontwikkelen, en dat is misschien wel het leukste aan buitenspelen.

Nostalgie gallery

Weet je nog? Toen we vroeger gingen buitenspelen, deden we dit! Wat een heerlijkheid….

Bekijk ook

Angstige vader zorgt voor angstig kind

Kinderen nemen angstgevoelens van vaders serieuzer dan die van moeders. Dit blijkt althans uit het …