Home / Actueel / Baarmoederhalskankerprik ook voor jongens

Baarmoederhalskankerprik ook voor jongens

Bron:ad

Ook jongens hebben baat bij de bekende baarmoederhalskankerprik voor meisjes. Die kan onder meer keelkanker voorkomen. Dat stellen onderzoekers van VU medisch centrum. Zij vinden dat het rijk moet overwegen ook jongens in het vaccinatieprogramma op te nemen.

Kankersoorten

De prik die het seksueel overdraagbaar virus hpv bestrijdt, werkt niet alleen tegen baarmoederhalskanker, maar ook tegen kanker in de keel en erogene zones als de anus en penis. Die laatste twee kankersoorten komen minder vaak voor, maar volgens VUmc vaak genoeg om zo’n prik voor jongens de moeite waard te maken.

Effectief

Volgens het onderzoek, dat vandaag in het British Medical Journal verschijnt, zou één ziektegeval onder mannen al kunnen worden voorkomen als 800 jongens worden geprikt. Bij meisjes is het effect wel groter: op de vaccinatie van 200 meisjes wordt al één keer baarmoederhalskanker voorkomen. De prik moet wel worden gezet voordat jongeren seksueel actief zijn: met 12 jaar.

Dat het onder meisjes zo effectief is, was volgens onderzoeker Hans Berkhof de reden om bij de lancering in 2009 alleen voor die doelgroep te kiezen. ,,Ik besef dat het duur is om er ook jongens bij te betrekken, maar de vaccinprijs is al gedaald en een hogere deelname zal de prijs van het vaccin verder drukken.” Landen als Canada, Verenigde Staten, Australië en Oostenrijk zijn al overgegaan op het prikken van jongens.

Normaler

Berkhof hoopt dat de prik ook aan populariteit wint als jongens meedoen. ,,Misschien dat het dan voor iedereen normaler wordt.” Op dit moment doet slechts 60 procent van de meisjes mee. De Gezondheidsraad, die advies uitbrengt aan minister Schippers (Volksgezondheid) over vaccinaties, heeft het voorstel ‘onder de aandacht’. Wanneer de raad het in behandeling neemt, is onduidelijk.

Bekijk ook

Hoe vertel je jonge kinderen over slecht nieuws als aanslagen?

De laatste tijd krijgen we erg veel slecht nieuws te horen: de oorlog in Syrië …