Home / Actueel / Alzheimer Nederland luidt noodklok over casemanager dementie

Alzheimer Nederland luidt noodklok over casemanager dementie

In een brief aan staatssecretaris Van Rijn heeft Alzheimer Nederland haar zorgen gedeeld over de continuïteit van de casemanager dementie. In deze brief deelt ze de zorgwekkende resultaten uit een online peiling door Nivel onder ketenregisseurs van de 85 regionale dementieketens.

Resultaten peiling

Hieruit bleek dat het casemanagement dementie, ondanks jarenlange goede ervaringen, nog steeds niet goed is geregeld. Er wordt zelfs afbreuk aan gedaan. Door krappe productieafspraken met de verzekeraars of onzekerheid over toekomstige financiering zijn er in kwart van de dementieketens al casemanagers ontslagen of in een andere functie geplaatst.

Tevens bleek dat bij een derde van de dementieketens casemanagement ook door andere professionals wordt aangeboden, meestal door wijkverpleegkundigen. Probleem hier is dat lang niet altijd aan de opleidingsvereiste ‘HBO-plus’ wordt voldaan.

Ten derde bleek dat de continuïteit van de hele dementiezorg op het spel staat omdat de zorgverleners in onzekerheid verkeren over de financiering van hun gezamenlijke infrastructuur vanaf 2016.

Vele mensen met dementie en hun mantelzorgers zijn hierdoor hun vertrouwde casemanager verloren.

Wat doet een casemanager dementie?

Casemanagers geven op professionele wijze informatie en advies en begeleiden een cliënt met dementie en de eventuele partner/mantelzorger. De casemanager blijft de cliënt met dementie en de betrokkenen gedurende het hele ziekteproces begeleiden in de thuissituatie. Hij of zij kent namelijk de vele mogelijkheden op het gebied van zorg en ondersteuning in de regio en zal zijn/haar cliënten daarin de weg wijzen en waar nodig ondersteunen.

Bekijk ook

Hoe vertel je jonge kinderen over slecht nieuws als aanslagen?

De laatste tijd krijgen we erg veel slecht nieuws te horen: de oorlog in Syrië …