Home / 8 weken zwanger

8 weken zwanger

embryo 8 weken zwangerJe bent nu 8 weken zwanger. In je baarmoeder is het een drukte van belang. De eerste cruciale weken zijn nog in volle gang. Het vruchtje groeit nu zo’n millimeter per dag en krijgt een steeds menselijker gezichtje. De oogjes beginnen zich te vormen. De vingers en tenen zijn beter te onderscheiden en het ‘staartje’ verdwijnt. Het hartje wordt steeds sterker en klopt maar liefst 150 hartslagen per minuut.

Eerste afspraak verloskundige
Het kan zijn dat je deze week al de eerste afspraak bij de verloskundige hebt. Een spannend moment. De verloskundige zal je vragen stellen over het verloop en rekent de geboortedatum nogmaals uit. Met een inwendige echo wordt dat moment nauwkeuriger vastgesteld. De eerste (inwendige) echo wordt gemaakt tussen de achtste en elfde week van de zwangerschap.

Slecht nieuws
Helaas moet de verloskundige soms slecht nieuws brengen. De echo kan laten zien dat het hartje niet klopt, ondanks dat je geen symptomen van een miskraam hebt gehad. Een ‘missed abortion’ noem je dat. Soms komt de miskraam alsnog spontaan op gang. Je kunt er ook voor kiezen deze op te wekken met medicijnen. Een derde optie is een curettage: in het ziekenhuis wordt onder narcose het vruchtje verwijderd. In elk geval wordt je bij een missed abortion doorverwezen naar het ziekenhuis waar een gynaecoloog je verder zal begeleiden in dit moeilijke proces.

Herstel
Hoewel een vrouw fysiek snel herstelt van een miskraam kan het psychische herstel langer duren. Onderschat het niet en gun jezelf tijd om te rouwen. Hoe klein ook, het vruchtje is in jouw beleving al echt jullie kindje geweest. Om dat verlies een plekje te geven, is tijd nodig. Opnieuw zwanger worden is fysiek al snel weer mogelijk, maar jij en je partner moeten zelf bepalen wanneer jullie daar ook geestelijk aan toe zijn.

Lees meer over miskraam/missed abortion

Lees 9 weken zwanger >

< Lees 7 weken zwanger