Home / 4 weken zwanger

4 weken zwanger

eerste zwangerschapssymptomenDe vierde week: het einde van je cyclus. Een menstruatie zou dus moeten uitblijven. Wanneer je één dag overtijd bent, kun je in principe al testen. Maar het resultaat kan onbetrouwbaar zijn, omdat het HCG-hormoon, waar de test op meet, nog onvoldoende aanwezig kan zijn terwijl je al wel zwanger bent. Voorkom daarom onnodige spanning en wacht een paar dagen voordat je de test doet.

Eerste zwangerschapssymptomen
Sommige zwangere vrouwen voelen zich meteen anders, terwijl echte symptomen er nog niet zijn. Vaak blijkt dat gevoel wel te kloppen; iets wat tijdens de zwangerschap nog wel vaker zal blijken. Vertrouwen op je gevoel is daarom iets wat elke (aanstaande) moeder zou moeten doen. De eerste échte zwangerschapssymptomen zijn: overtijd zijn, licht bloedverlies, menstruatie-achtige krampen, hoofdpijn, gevoelige (opgezwollen) borsten met eventueel grotere/donkerdere tepels, vermoeidheid, misselijkheid, rugpijn in de onderrug, veel moeten plassen. Veel van deze symptomen komen overeen met de aankondiging van je menstruatie, dus het is een zeer spannende tijd!

De bevruchte eicel
Als de bevruchting gelukt is, is er al heel veel gebeurt in je lichaam. Aan het einde van deze week zijn vanuit het eencellige eicelletje al 150 cellen ontstaan. Het klompje cellen is na vier dagen aangekomen in je baarmoeder. Daar gaat het zich innestelen. Dat kan met wat kramp of een lichte bloeding gepaard gaan. Na de innesteling zal dit klompje van 0,3 mm zich verder ontwikkelen tot een baby. Hoe bijzonder is dat!

Tweeling?zwanger van een tweeling
Het kan ook zijn dat er tijdens de eisprong twee eicellen zijn vrijgekomen. Als die allebei worden bevrucht en zich ontwikkelen, krijg je een tweeling. De kans is ongeveer 12 op 1000 zwangerschappen. Als er tweelingen in de familie voorkomen, is de kans groter. Soms gebeurt het ook dat de enige eicel zich ná de bevruchting in tweeën deelt: dit wordt een eeneiige tweeling. Dit komt ongeveer in 4 op de 1000 zwangerschappen voor.

Lees 5 weken zwanger >

< Lees 3 weken zwanger