Home / 37 weken zwanger

37 weken zwanger

37 weken zwangerIn week 37 weegt je kindje ongeveer 3100 gram en is hij 46,5 cm lang. Zijn bewegingen voelen door ruimtegebrek nu een stuk minder hard. Er wordt nu meer gewreven in plaats van geschopt! De laatste donshaartjes verdwijnen en ook het huidsmeer wordt nu afgebroken.

Gebroken vliezen
Waarschijnlijk ben je je nu heel bewust van elk krampje en steekje in je buik. Zal de bevalling beginnen…?! Mocht dat deze week het geval zijn, dan is thuis bevallen mogelijk. Hóe je bevalling begint, verschilt per persoon. Bij de eerste bevalling hebben veel vrouwen lang van tevoren al voorweeën en harde buiken. Maar misschien breken ook eerst wel je vliezen – bij ongeveer 10 procent van de gevallen. Dit voelt een beetje alsof je urine of afscheiding verliest. Het hoeft niet veel te zijn. Je baby fungeert namelijk nog als ‘kurk’ waardoor niet alles weg kan. Omdat er nog steeds vruchtwater wordt aangemaakt, hoef je niet bang te zijn dat je baby geen vocht meer heeft. Je herkent vruchtwater aan de wat zoetige geur. Het kan helder met vlokjes zijn. Als je vliezen zijn gebroken, mag je maximaal 24 uur wachten op de spontane geboorte. Duurt het langer voordat de weeën inzetten, dan wordt je baby in verband met infectiegevaar een handje geholpen. Bel in elk geval de verloskundige zodra de vliezen breken.

Slijmprop
Je kunt in plaats van vruchtwater, of erbij, ook de slijmprop verliezen. In de baarmoedermond zit tijdens de zwangerschap een prop van taai slijm die je kindje beschermt tegen infecties en bacteriën. Bij het openen van de baarmoedermond kan je die verliezen. In het ene geval kondigt de baby zich nu ook met weeën aan, in het andere geval kan het nog een paar dagen duren. Meld het in elk  geval aan je verloskundige zodra je de slijmprop verliest. En ga in verband met infectiegevaar nu even niet zwemmen, in bad of naar de sauna.

Lees 38 weken zwanger >

< Lees 36 weken zwanger