Home / 3 weken zwanger

3 weken zwanger

bevruchtingDrie weken zwanger: het moment van de bevruchting heeft plaatsgevonden! En dat is al een wonder van timing op zich. Gemiddeld genomen vindt er 14 dagen na de eerste dag van je laatste menstruatie een eisprong plaats. Op dat moment kun je bevrucht worden. Het rijpe eitje leeft maar zo’n zes uur voordat het afsterft. Zaad daarentegen blijft veel langer actief. Sperma kan in het vrouwelijke lichaam van 72 dagen tot wel 7 dagen blijven leven, hoewel de kwaliteit dan afneemt. De meeste kans op een zwangerschap heb je dus als je vóór je ovulatie gemeenschap hebt. De kans is dan groot dat een zaadcelletje klaar staat om het eitje te bevruchten

eisprong slijmEisprong berekenen
Vanaf de eerste dag van je menstruatie duurt het gemiddeld 14 dagen voordat je ovuleert. Een gemiddelde cyclus duurt 28 dagen, maar meestal verloopt die onregelmatig. Als je zwanger wilt worden, kun je daarom het beste een aantal maanden de duur van je cyclus in je agenda bijhouden, om in te schatten wanneer jouw ovulatie zou moeten plaatsvinden. Dan kun je ook bepaalde symptomen leren herkennen. Zo kunnen sommige vrouwen de eisprong voelen: een scherpe, stekende menstruatie-achtige pijn onder in de buik, ter hoogte van de linker of rechter eileider die uit kan stralen naar de rug. Soms gaat het gepaard met een lichte bloeding. Ook aan de afscheiding kun je zien of je ovuleert. Naarmate de eisprong nadert, verandert de kleur en structuur van het cervixslijm (baarmoederslijm). Het wordt doorzichtig en rekbaar. Daarnaast neemt je lichaamstemperatuur toe en vaak ook je zin in sex.

Temperatuur bijhouden
Bereken het moment van je eisprong door elke dag, rond dezelfde tijd, je temperatuur op te nemen. Het liefst voordat de dag begint, dus als je lichaam nog in rust is. Alleen dan is de meting betrouwbaar. Noteer vanaf de eerste dag van je menstruatie tot de volgende keer dat je ongesteld wordt, dagelijks je temperatuur. Als het goed is ontstaat er een curve met in het midden een lichte temperatuursdaling gevolgd door een lichte stijging. Op het moment van je ovulatie zakt je temperatuur namelijk een beetje. Na 12 tot 24 uur stijgt deze met 0,2 tot 0,5 graad. Deze stijging vindt dus plaats ná de eisprong – je bent meestal al niet meer vruchtbaar. De temperatuurmethode in combinatie met het controleren van het cervixslijm geven samen wél het juiste tijdsframe. Zodra het slijm doorzichtig en rekbaar wordt, nadert het moment van de eisprong. Neemt vlak daarna ook je lichaamstemperatuur toe, dan heb je vrijwel zeker je eisprong gehad. Binnen deze twee momenten ben je vruchtbaar. Indien je de voorgaande dagen gemeenschap hebt gehad, is de kans vrij groot dat een spermacel het eitje heeft kunnen bevruchten. Een temperatuurcurve geeft ten slotte inzicht in je cyclus en kan van grote hulp zijn wanneer het niet lukt om zwanger te worden en je de hulp inroept van de arts.

Ovulatietest
Nog meer zekerheid biedt een ovulatietest. Deze zijn te koop bij de drogist en testen je urine op een verhoogde concentratie van het luteïniserend hormoon (LH). Op dat moment volgt de eisprong tussen de 24 en 48 uur.

Lees 4 weken zwanger >

< Lees 2 weken zwanger