Home / 2 weken zwanger

2 weken zwanger

De meeste vrouwen zijn vóór de bevruchting al bezig met zwanger worden. Vanaf dat moment kun je ook het beste bepaalde dingen laten staan. Alcohol, drugs, nicotine en bepaalde medicijnen zijn zeer schadelijk voor de ongeboren vrucht. En dan vooral tijdens de eerste weken van de zwangerschap, wanneer de belangrijke organen en het zenuwstelsel worden aangelegd. Het beste is dus om vóór het stoppen met de anticonceptie ook met deze middelen te stoppen. Zo loopt je kindje geen enkel risico. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei lekkere alcoholvrije biertjes en wijntjes verkrijgbaar. Het feestelijke gevoel hoef je daarom niet te missen. Voor aanstaande moeders die medicijnen gebruiken, is het verstandig om die in overleg met de huisarts (indien mogelijk) af te bouwen.

foliumzuur slikken zwangerschapFoliumzuur
Beschermen van je ongeboren kindje doe je ook door extra vitamines te slikken. Foliumzuur, of vitamine B11, draagt bij aan de vorming van het zenuwstelsel, dat vanaf de eerste dag na de bevruchting wordt aangelegd. Het voorkomt een ‘open ruggetje’ (Neurale Buis Defect), een hazenlip en open gehemelte. Het beste is om ‘een voorraadje’ in je lichaam aan te leggen, door vier tot acht weken voor de mogelijke bevruchting al te beginnen met extra foliumzuur. Je kunt het bij de drogist kopen in tabletten van 400 microgram (0,4 milligram), de aanbevolen extra hoeveelheid (de maximale bovengrens is 1000 micogram). Duurt het lang voordat je zwanger bent? Maak je geen zorgen, het kan geen kwaad om extra foliumzuur langere tijd te slikken. Ben je onverwacht zwanger? Begin dan zo snel mogelijk met het slikken van foliumzuur. Beter laat dan nooit! Als je 10 weken zwanger bent, mag je ermee stoppen. Doorslikken kan echter geen kwaad.

Vitamine D
Tegenwoordig wordt ook het slikken van vitamine D aangeraden. Door vitamine D kun je calcium beter opnemen uit voeding en calcium is zeer belangrijk voor ons skelet. Met name tijdens de zwangerschap, wanneer ook de foetus calcium nodig heeft, schiet onze dagelijkse voeding tekort. Het advies voor zwangere vrouwen is om dagelijks 10 microgram extra vitamine D te nemen. Dat is in pilvorm algemeen verkrijgbaar bij apotheek en drogist.

Lees 3 weken zwanger >

< Lees 1 week zwanger