Home / 14 weken zwanger

14 weken zwanger

14 weken zwangerMet 14 weken is je kindje 65 gram en ongeveer 9 centimeter. Hij kan zich nu al een stuk soepeler bewegen, hoewel je dat hoogstwaarschijnlijk nog niet zal voelen. De periode van genieten breekt nu aan: de meeste zwangerschapskwaaltjes lopen ten einde en de kans op een miskraam is nu minimaal. Je buik zit nog niet in de weg, maar je bent wel volop zwanger!

Thuis bevallen?
In geen enkel ander land wordt er zo veel thuis bevallen als in Nederland. Waarom zou dat zijn? Ten eerste omdat de mogelijkheden hier volop aanwezig zijn. En eigenlijk is het ook heel logisch om thuis te bevallen. Je bent immers niet ziek – waarom zou je naar het ziekenhuis gaan en in contact komen met alle bacteriën daar? Bovendien vinden veel vrouwen het fijn om zoiets heftigs en bijzonders in de vertrouwde omgeving door te maken, waar je je beter kunt ontspannen. Na de bevalling ben je lekker in je eigen bent, omringd door je gezin. Tijdens de thuisbevalling heeft je verloskundige dezelfde instrumenten en hulpmiddelen als bij een poliklinische bevalling. Treden er complicaties op, dan wordt er alsnog naar het ziekenhuis vertrokken. In Nederland zijn ziekenhuizen gelukkig altijd op korte afstand aanwezig.

Poliklinische bevalling
Vind je het toch eng om thuis te bevallen? Dan kun je een poliklinische bevalling in het ziekenhuis regelen. Dat kan vanaf drie maanden. Daar betaal je wel een eigen bijdrage voor. In principe verloopt de bevalling hetzelfde als thuis: ook hier zal de verloskundige je kindje ter wereld helpen. Je hebt bijvoorbeeld ook gewoon een kraampakket nodig. De bevalling begint thuis en zodra ontsluiting optreedt, ga je naar het ziekenhuis. Wanneer er problemen zijn, zal de verloskundige een gynaecoloog kinderarts raadplegen. Die moet vaak worden opgeroepen, dus net als bij een thuisbevalling die in het ziekenhuis wordt voortgezet, is die hulp niet meteen voorhanden. Voordeel is wel dat je niet vervoerd hoeft te worden. Als je bevalling verder goed is verlopen, kun je samen met je baby zo snel mogelijk weer naar huis.

Lees 15 weken zwanger >

< Lees 13 weken zwanger