donderdag, 21 september 2017
Home / Gezin / Bakken met kinderen
bakken met kinderen

Bakken met kinderen

Zelfgebakken koekjes, cakejes en pancakes: heerlijk om te eten en minstens zo leuk om te maken. En door het afmeten van de ingrediënten ook nog eens leerzaam voor je kinderen!

Door altijd een pak bakmix in huis te hebben, kun je iedere saaie middag omtoveren tot een klein feestje. Maar wees anders niet getreurd: de meeste basisingrediënten heb je vast op voorraad. Met bloem, suiker (kristalsuiker of rietsuiker, poedersuiker en basterdsuiker kunnen ook), (room)boter, ei, zout, bakpoeder en vanillesuiker kom je een heel eind. Met extra ingrediënten als cacaopoeder, kaneel, chocoladestukjes, nootjes en rozijntjes kun je eindeloos variëren. Hier alvast enkele kindvriendelijke succesrecepten waarvan je de ingrediënten vast wel in huis hebt. Bakse!

bakken met kinderen snickerdoodlesSnickerdoodles

Heerlijk brosse roomboterkoekjes met een vleugje kaneel. De koekjes zetten erg uit in de oven, dus je moet het recept over twee bakplaten verdelen.

125 gram roomboter (op kamertemperatuur)
150 gram suiker 
1 groot ei
2 zakjes vanillesuiker
1 volle theelepel zout
175 gram bloem
1/2 zakje bakpoeder
kaneelsuiker (of suiker gemengd met kaneel)

Klop de boter met de suiker, vanillesuiker en het zout. Wanner het een zacht mengsel is, het ei toevoegen en tot een luchtige massa kloppen. Bloem en bakpoeder mengen en boven de beslagkom zeven. Kneed het geheel snel en met koele hand een bol deeg. Pak het deeg in met folie en laat het een uurtje in de koelkast liggen.

Elektrische oven voorverwarmen op 180 graden Celsius. Twee bakplaten bekleden met bakpapier. Op een bord kaneelsuiker strooien of de suiker met kaneel mengen. Origineel recept zegt theelepel kaneel per eetlepel suiker, maar doe dit naar smaak. Ik gebruik liever wat meer kaneel.

Bestuif werkblad en handen met bloem tegen het plakken en maak balletjes van ongeveer 2 centimeter doorsnee. Rol door het suiker/kaneel-mengsel rollen en leg op de bakplaat leggen met minimaal 5cm tussenruimte. Met de onderkant van een glas de balletjes plat drukken tot koekjes.

Bak de koekjes ongeveer 15 minuten in een op 180 graden Celsius voorverwarmde oven. Ze horen niet te donker te worden, hooguit de rand een beetje. Let op: in een heteluchtoven worden ze sneller bruin.
Na het bakken de koekjes met een kaasschaaf van de bakplaat halen en op een rooster leggen om volledig af te laten koelen. Eenmaal afgekoeld luchtdicht bewaren.

bakken met kinderenBasisrecept zandkoekjes

Zandkoekjes lust iedereen en zijn met weinig ingrediënten te maken. Maak ze in verschillende vormpjes of voeg cacaopoeder toe om er chocoladekoekjes van te maken. Of voeg chocoladestukjes, hazelnoten of jam toe… alles kan!

250 gram bloem
125 gram (room)boter op kamertemperatuur
100 gram suiker
snufje zout
1 pakje vanillesuiker
1 ei

Doe de boter met suiker en vanillesuiker met een snufje zout in de kom en mix het door elkaar. Voeg het ei toe. Wil je brossere koekjes? Voeg dan een extra ei toe. Als het ei geheel is opgenomen, voeg dan de bloem toe. Hierna kun je eventuele extra ingrediënten toevoegen, zoals cacaopoeder, kaneel of nootjes. Maak een bol van het deeg en leg het ongeveer een uur in de koelkast.

Verwarm de elektrische oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Bestuif het werkblad met bloem (tegen plakken) en maak er een plak van ongeveer 1 cm dik van. Als je een deegroller gebruikt, bestuif die dan ook met bloem. Gebruik een koekjesvorm of een glas om de koekjes uit te drukken. Manier 2: maak bolletjes van het deeg en leg ze op de bakplaat en druk met de onderkant van een glas plat. Manier 3: maak een staaf van het deeg en snij hier plakjes van. De staaf kun je ook al van tevoren maken om in de koelkast te leggen.

Plaats de bakplaat in de oven en laat de koekjes binnen 15 minuten goudgeel worden. Haal ze met een kaasschaaf los en leg ze op een rooster om af te koelen (maximaal een half uur) en doe ze daarna in een luchtdichte trommel. De zelfgebakken zandkoekjes blijven ongeveer een week goed.

Versiertip: Maak van poedersuiker met een klein beetje lauwwarm water een glazuur. Je kind kan daarop versiersels plakken (vruchtenhagel, hagelslag, smarties etc.) Zie ook de voorbeelden hieronder!

 

bakken met kinderenKlassieke cake basisrecept

De cake zoals oma die vroeger bakte… nu met je kinderen, inclusief uitlikken van de beslagkom! Lang kloppen hoort erbij: ga hiermee niet sjoemelen, anders wordt je cake niet luchtig! Een cake gaart langzaam, haal hem dus niet te vroeg eruit en laat de ovendeur dicht. Check (aan het einde van de baktijd!) met een satéprikker in het hoogste deel van de cake de binnenkant. Als de prikker er droog uitkomt, is hij gaar.

200 gram zachte boter
200 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
snufje zout

4 eieren
200 gram bloem

Verwarm de elektrische oven voor op 160 °C. Vet een cakevorm (28 cm) in met boter of olie en bestuif de wanden met wat bloem. Doe de boter met de suiker, vanillesuiker en een snufje zout in een beslagkom. Klop alles met de handmixer in circa 10 minuten tot een lichte, romige massa. Klop één voor één de eieren erdoor. Voeg een volgend ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen. Het toevoegen van de eieren is een mooi klusje voor kinderen. Breek eventueel de eieren van tevoren in vier bekers of kommetjes. Spatel dan in gedeelten de bloem erdoor: ook een mooi klusje voor kinderen!

Schenk het cakebeslag in de vorm en bak de cake in de oven in ongeveer 1 uur en 15 minuten gaar. Laat de cake uit de oven eerst circa 5 minuten in de vorm afkoelen. Snijd de zijkanten los en verwijder de vorm. Laat de cake op een taartrooster afkoelen. Verpak de cake daarna in aluminiumfolie.

bakken met kinderen pancake'sAmerican pancakes

Lekker als ontbijt in het weekend en snel klaar: Amerikaanse pancakes. Door het scheiden en stijfkloppen van het eiwit worden ze zo typisch luchtig en lopen ze niet uit in de pan.

3 eiwitten
3 eidooiers
125 gram bloem 
200 ml melk
1 el ahornsiroop of (vanille)suiker
1 tl kaneel
snuf zout

Pak twee mengkommen en zorg ervoor dat de kom voor het eiwit goed schoon is. Splits de eieren. Doe het eiwit in de ene kom en de eidooiers in de andere kom. Klop het eiwit goed stijf. Het lijkt dan op schuim – voor kinderen vaak erg leuk om te zien!

Kluts het eigeel met de suiker of ahornsiroop door elkaar. Doe de bloem, kaneel en een snuf zout in de kom met de eierdooiers en voeg de melk toe. Mix met de mixer of garde tot een glad beslag. Spatel hier het opgeklopte eiwit voorzichtig doorheen. Zo krijg je een luchtig beslag.

Smelt boter of olie in een koekenpan op middelmatig vuur. Schep het beslag met een kleine soeplepel in de pan. Ik gebruik een grote koekenpan, hierin bak ik drie tot vier pancakes tegelijk. Zodra er belletjes in het beslag komen, kun je de pancakes omdraaien. Weer een mooi klusje voor je kind!

Lekker met stroop, jam, poedersuiker of blauwe bessen of ander vers fruit.

Bekijk ook

organiseer je huis

Lekker opgeruimd: organiseer je huis

Koester geen illusies: een opgeruimd huis is voor een gezin met kinderen eerder uitzondering dan ...